Tussen zout en zoet vertelt

 

 

Verslag vertelkring woensdag 15 Mei 2019:

 

Ineke vertelde de 2e helft van het Indiaanse verhaal van kleine broer die "Vergeet te twinkelen" heette en later "Vuurvliegje" werd. Hij gehoorzaamde niet aan grootmoeder Maan om niet te dicht bij de aarde te komen en deed dat toch. Hij werd opgegeten door Coyote maar in zijn buik zittend begon hij te gloeien. Coyote raakte in paniek en spuugde hem uit. Terug naar boven bij de sterren kon niet meer, hij moest op aarde blijven en de aardmoeder gaf hem de kans om als vuurvliegje verder te leven. Zo konden de sterren hem zien en voor de mensen kon hij licht schijnen.       

 

Jaap bracht een historisch verhaal uit de eerste helft van de  In 1734 wordt Maartje geboren uit moeder Dieuwertje en vader Dirkszoon Rootjes op Smerpt. In 1736 wordt het 2e kind geboren dat snel sterft. Ze verhuizen naar Oud-Gest (tussen ons huisje en de Zingende Wielen….nu boerderij van fam. Kraak????) waar weer een Geertje wordt geboren. Vader overlijdt in 1937. Dieuwertje hertrouwt met een Fries Wabbe en krijgt daar nog 5 kinderen bij: in totaal dus 7 levende kinderen waarvan Maartje de oudste. Wabbe verkracht Maartje als ze 16/17 jaar is en ze wordt zwanger van hem. Moeder en dochter houden dat geheim en Wabbe helpt bij de bevalling; haalt het kind weg en legt het op zolder. Volgens zijn zeggen is het kind na 1,5 uur gestorven en heeft hij het begraven in de tuin. 2 vroedvrouwen komen na de vele geruchten kijken of ze een kind heeft gebaard en dan wordt het een echte zaak bij de Schout en Schepenen. Wabbe krijgt:ophanging, Maartje 5 jaar verbanning, Dieuwertje 8 jaar verbanning. De geseling tot bloedens toe werd in de uiteindelijke uitspraak kwijt gescholden. Wabbe is begraven. Dieuwertje kwam na 8 jaar terug. Maartje trouwde later en kreeg nog kinderen; woonde in Barsingerhorn.

 

Gre vertelde een verhaal uit de dertiger jaren van de vorige eeuw waar de "Klompenbon" een rol speelde in tijden van armoede en werkeloosheid. Ze woonden met 4 gezinnen in een boerderij die daar een beetje voor was aangepast. Vader bemoeide zich niet zo met die buren maar wel met zijn 3 goede vreinden: een communis, een anarchist, een socialist. Pa zelf was van de SDAP. Politiek en vakbonden waren stof genoeg voor eindeloze discussies. Oliebollen wel/niet met oudjaar….er was geen geld dus Gre hoorde vanuit de bedstee hoe ze een paln beraamden om een klompenbon aan te vragen bij de gemeente van fl. 2,50 en dat ze dan geen klompen zouden kopen maar olie en meel. De winkelier hielp mee in het complot en het werden oliebollen….fraude was er altijd al………………Als je werk had en geen schoenen of klompen om naar je werk te gaan, kreeg je van de overheid een klompenbon!

 

Josje vertelde een Russisch sprookje over de vorstin van het water die niet met de oudste zoon van de koning van de wind mocht trouwen. Het verwisselen van de 12 meisje bij de doop en het terug wisselen bij het huwelijk.